Isten megismerésének útja

Július 31-én Isten megismerése volt a téma. János evangéliumában olvashatunk arról, hogy egy bizonyos ponton túl a tanítványok nagy része már nem követte tovább Jézust. Ekkor kérdőre vonta az apostolokat: Vajon ti is el akartok menni? Péter így válaszolt:

Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van te nálad. És mi elhittük és megismertük, hogy te vagy a Krisztus, az élő Istennek Fia. (János 6, 68-69)

Péter Isten megismeréséről tanított


Megdöbbentő, hogy az a sok tanítvány, akik már jó ideje követték Őt, hallgatva a tanításait és látva a hatalmas csodákat, végül mégis elhagyják Jézust. Miért követték eddig? Hogy jóllakhassanak a kenyerekből és a halakból? Talán azért, mert az elnyomott Júdea felszabadítóját szerették volna láni benne? Meg akartak gyógyulni? Talán mindegyik. Nincs is baj ezekkel a kívánságokkal: mind szeretnénk jókat enni, betegségeinkből meggyógyulni és szabad országban élni. Az apostolok is akarták mindezt, de bennük volt valami plusz, ami a visszakozó tanítványokban nem volt meg. Mi volt az? Péter mondta ki: Jézus megismerése Isten fiaként és megváltóként. Ő több mint gyógyító és tanító, Ő a Krisztus. Izrael népe sem ismerte meg Istent a pusztában, noha negyven égig velük volt és látható módon vezette őket és táplálta őket, rengeteg csoda által. Mit mondott végül róluk Isten? Azt, hogy bár “látták a cselekedeteimet negyven esztendeig, mégsem ismerték meg az útjaimat!” (Zsidó 3,7-19) Isten jelenlétében is tudtak hitetlenek lenni. Ellenben Mózes és Józsué többet tettek annál, hogy az áldásokat várták: Időt töltöttek Istennel és összebarátkoztak vele. Minél több nehézségen mentek keresztül vele, annál jobban megismerték. Az apostolok is így ismerték meg Jézust, így tudtak kitartani végig. Erre a mély megismerésre van nekünk is szükségünk, ezért a megismerésért imádkozik Pál a leveleiben:

A mi Urunk Jézus Krisztusnak Istene, a dicsőségnek Atyja adjon néktek bölcseségnek és kijelentésnek Lelkét az Ő megismerésében! (Efézus 1,17) Nem szűnünk meg érettetek imádkozni, és kérni, hogy betöltessetek az Isten akaratának megismerésével minden lelki bölcseségben és értelemben, hogy járjatok méltóan az Úrhoz, teljes tetszésére, minden jó cselekedettel gyümölcsöt teremvén és nevekedvén az Isten megismerésében! (Kolossé 1,9-10)

Ezért imádkozik a megismerés fontosságát az apostolok között először felismerő Péter is, leírva a megismerés útját lépésről lépésre:

Kegyelem és békesség adassék néktek bőségesen az Istennek és a mi Urunknak, Jézusnak megismerésében. Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való, azáltal, hogy megismertük őt, aki saját dicsőségével és erejével hívott el minket. Ezek által kaptuk meg azokat az ígéreteket, amelyek nekünk drágák, sőt a legnagyobbak: hogy általuk isteni természet részeseivé legyetek és megmeneküljetek attól a pusztulástól, amelyet a kívánság okoz a világban. Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében sem tétlenek, sem terméketlenek. Akiben pedig ezek nincsenek meg, az vak, rövidlátó, és elfeledkezett arról, hogy régi bűneiből megtisztult. Ezért tehát, testvéreim, igyekezzetek még jobban megerősíteni elhívatásotokat és kiválasztásotokat, mert ha ezt teszitek, nem fogtok megbotlani soha. És így dicsőségesen fogtok bemenni a mi Urunk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus örök országába. (1Péter 1,2-11)

Augusztusi férfireggeli

, , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: