Hogyan sáfárkodjunk az idővel?

Larry befejezte sáfárságról szóló tanítását a harmadik résszel. Ezerszer hallottuk és mondtuk már, hogy “nincs elég időm”. Szeretnénk elvégezni a munkánkat, eleget pihenni, és nem elhanyagolni a közösségi életet sem. Beosztjuk a napunkat, de csak a legritkább esetben alakul minden úgy, ahogy elterveztünk. Mindig felbukkan valami nem várt tényező. Ilyenkor néha felrobbanunk. Kísérleteket teszünk arra, hogy az egész időt megváltoztassuk. Ilyen volt a tízes számrendszeren alapuló, munkaközpontú francia forradalmi naptár. Istené az életünk, így az időnk is. Nem mindegy mivel töltjük, nem azért kaptuk, hogy agyonüssük. Ha jól osztjuk be, akkor győzünk az életben! Sok nagy gondolkodó elmondta már, hogy nem szabad túl sokat foglalkoznunk a múlttal és a jövővel, hiszen cselekedni csak a jelenben tudunk, egyedül az a miénk. Csak a jelen fölött van hatalmunk, azt tudjuk formálni, az a realitás. A múltba való visszarévedéssel rengeteg értékes időt pazarolhatunk el, mindig a jelenből. Ha visszafelé nézünk, nem tudunk előre menni. Szintén sok időt vesztünk el, amikor rágódunk jövőn, aggodalmaskodunk a holnap miatt.

Ne aggodalmaskodjatok a ti éltetek felől, mit egyetek és mit igyatok; sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek. Avagy nem több-é az élet hogynem az eledel, és a test hogynem az öltözet? Tekintsetek az égi madarakra, hogy nem vetnek, nem aratnak, sem csűrbe nem takarnak; és a ti mennyei Atyátok eltartja azokat. Nem sokkal különbek vagytok-é azoknál? Kicsoda pedig az közületek, aki aggodalmaskodásával megnövelheti termetét egy arasszal? Az öltözet felől is mit aggodalmaskodtok? Vegyétek eszetekbe a mező liliomait, mi módon növekednek: nem munkálkodnak, és nem fonnak; De mondom néktek, hogy Salamon minden dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül egy. Ha pedig a mezőnek füvét, amely ma van, és holnap kemencébe vettetik, így ruházza az Isten; nem sokkal inkább-é titeket, ti kicsinyhitűek? Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk? Mert mind ezeket a pogányok kérdezik. Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mind ezekre szükségetek van. Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek. Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja. (Máté 6,25-34)

Az alkalmas idők mind egy-egy lehetőség, észre kell vennünk és meg kell ragadnunk azt. A hit ideje mindig a most. A halogatás meghiúsíthatja terveinket, munkánk sikerét.
Spongyabob: halogatás

Meglássátok annakokáért, hogy mimódon okkal járjatok, nem mint bolondok, hanem mint bölcsek: Áron is megvegyétek az alkalmatosságot, mert a napok gonoszok. Annakokáért ne legyetek esztelenek, hanem megértsétek, mi legyen az Úrnak akaratja. (Efézus 5,15-17)

Időbeosztásunkban is helyes fontossági sorrendet kell kialakítanunk. Ami igazán fontos nekünk, arra szakítunk időt is. Időbeosztásunk árulkodik az értékrendünkről. Döntenünk kell, mi a fontos, és mi az, ami csak érdekes.

, , , ,

  1. #1 by 3 on 2015. október 31. szombat - 00:48

    Vicces a Spongyabob mese 🙂 Köszi a tanítást, érdekes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: